Besplatna poštarina za porudžbinu preko 10.000 rsd

Rok isporuke je 3 - 4 radna dana od trenutka porudžbine. Kod opcije "uplata na tekući račun" rok isporuke je od momenta proknjižene uplate. Petkom i vikendom se paketi ne šalju!

Korpa

Korpa je prazna

Korak ka savršenoj koži: Sve što je potrebno da znate o pilingu

Korak ka savršenoj koži: Sve što je potrebno da znate o pilingu

Ako si se ikada zapitala kako da pravilno neguješ svoju kožu  – verovatno si naišla na razne savete o pilingu. 

Postoje mnoge zablude, poput one da piling nije za ljude sa suvom kožom jer može izazvati iritaciju, ili da osobe sa masnom kožom treba da ga izbegavaju zbog mogućnosti pojave bubuljica. 

Piling, ili eksfolijacija, proces je koji uklanja mrtve ćelije kože sa površinskog sloja tvoje epiderme. Ovaj korak je vitalan ne samo za postizanje glatkije i zdravije kože, već i za poboljšanje apsorpcije drugih proizvoda za negu kože koje koristiš, poput seruma i hidratantnih krema.

U ovom tekstu želimo da ti objasnimo zašto bi piling trebao biti ključni deo tvoje rutine za negu kože.

Koje vrste pilinga postoje?

Postoji nekoliko vrsta pilinga, a izbor pravog zavisi od tipa tvoje kože i rezultata koje želiš da postigneš. 

Evo osnovnih tipova pilinga koji su dostupni i kako oni utiču na kožu:

  • Mehanički piling: koristi fine čestice poput mlevenih semenki, šećera ili morske soli koje stvaraju trenje kada se nežno trljaju po koži, čime uklanjaju mrtve ćelije. Ovaj tip pilinga je odličan izbor za većinu tipova kože, jer efikasno poboljšava njenu teksturu i sjaj.
  • Enzimski piling: je nežniji u poređenju sa mehaničkim i pogodan je za sve tipove kože, posebno za suvu i osetljivu. Koristi enzime iz voća poput ananasa i papaje koji nežno rastvaraju i uklanjaju mrtve ćelije s površine kože, čineći je mekšom i glađom.
  • Hemijski piling: koristi kiseline poput AHA (alfa-hidroksi kiseline), BHA (beta-hidroksi kiseline) ili TCA (trihloroacetna kiselina) da bi delovao dublje od površinskog sloja kože, uklanjajući mrtve ćelije i poboljšavajući teksturu kože. Ovaj tip pilinga je posebno efikasan za tretiranje akni, ožiljaka, hiperpigmentacije i finih linija. Zbog intenzivnijeg delovanja, preporučuje se da hemijski piling radi stručna osoba.
  • Ultrazvučni piling: koristi visokofrekventne ultrazvučne talase koji vibriraju i nježno uklanjaju mrtve ćelije kože. Ova metoda je veoma efikasna i neinvazivna, te je pogodna za sve tipove kože, posebno za osetljivu ili kožu sa rozaceom.
  • Mikrodermoabrazija: je profesionalni tretman koji koristi specijalizovanu opremu za uklanjanje gornjeg sloja kože, što podstiče rast novih, zdravih ćelija kože. Ova metoda je sjajna za poboljšanje teksture kože, smanjenje bora i tamnih mrlja.

Svaka od ovih vrsta pilinga ima svoje prednosti, i izbor zavisi od tvog tipa kože i ciljeva koje želiš da postigneš sa svojom rutinom nege kože. Važno je da započneš sa blagim pilingom i da pratiš reakciju tvoje kože i da postepeno prilagođavaš učestalost i intenzitet tretmana kako bi postigla najbolje rezultate.

 

Kako se pravilno izvodi piling?

 

Uključivanjem pilinga u svoju rutinu možeš znatno da poboljšaš njeno zdravlje i izgled. 

Da bi se maksimalno iskoristio efekat pilinga i da bi se izbegle neželjene reakcije, ključno je adekvatno pripremiti kožu pre procedura i pravilno je tretirati posle toga.

Prvi korak u pripremi kože je temeljno čišćenje kako bi se uklonili svi tragovi šminke i nečistoća. 

Za ovo koristi nežna sredstva koja ti neće iritirati kožu.

Ako imaš neke otvorene rane ili oštećenja na koži poput posekotina ili opekotina, savetuje se da odložiš piling do njihovog zarastanja. Takođe, veoma je važno izbegavati piling u predelu oko očiju zbog njihove izuzetne osetljivosti.

Dok primenjuješ piling, masiraj kožu laganim kružnim pokretima, pazeći da ne vršiš prejak pritisak koji može izazvati iritaciju. Za intenzivniji efekt, možeš upotrebiti specijalizovane četkice ili rukavice.

Posle pilinga, obavezno hidriraj kožu kvalitetnim proizvodima poput prirodnog losiona za negu tela Neroli i Kokos koji će pomoći tvojoj koži tokom oporavka i osiguraće da tvoja koža ostane mekana i elastična. Naravno, ako je rađen piling lica onda je najbolji izbor proizvoda nakon pilinga - fresh gel krema za lice ili prirodni tonik za lice GLOW.

Nakon tretmana, izbegavaj direktno izlaganje suncu jer koža postaje izuzetno osetljiva, što može dovesti do opekotina, hiperpigmentacija, oštećenja kolagena i preranog starenja.

Ključne stvari koje treba zapamtiti pre korišćenja pilinga:

  • Odaberi pravi proizvod: Ako imaš suvu kožu, biraj blage hemijske pilinge koji neće dodatno isušiti tvoju kožu. Za masnu kožu, piling sa finim zrncima može biti efikasniji u uklanjanju viška ulja.

  • Ne preteruj: Piling radi najbolje kada se koristi umereno, obično jedan do dva puta nedeljno, zavisno od tipa kože i jačine proizvoda.

  • Budi nežna: Preterano trljanje može iritirati kožu, stoga je važno da piling nanosiš nežnim kružnim pokretima.

  • Hidriraj nakon pilinga: Nakon što ukloniš mrtve ćelije, važno je da kožu nahraniš hidratantnom kremom da bi ostala meka i hidrirana.


Piling prema tipu kože?

 

Izbor pravog pilinga treba da bude usklađen sa tipom tvoje kože kako bi se postigli optimalni rezultati i izbegle neželjene reakcije.

Suva koža: Piling je ključan za suvu ili perutavu kožu, ali mehanički piling može dodatno isušiti kožu, pa je bolje izbegavati ga. Hemijski pilingi sa alfa hidroksilnim kiselinama, poput glikolne kiseline, su odličan izbor za suvu kožu jer ne isušuju kožu kao mehanički pilingi. Nakon pilinga, važno je naneti hidratantnu kremu kako bi koža ostala meka i hidrirana.

Osetljiva koža: Za osetljivu kožu izbegavaj mehaničke pilinge koji mogu pojačati iritaciju i izazvati crvenilo. Blagi hemijski piling je prikladniji, a u slučaju problema sa aknama, razmotri piling sa salicilnom kiselinom pod nadzorom dermatologa.

Masna koža: Ako imaš masnu kožu, mehanički piling može biti efikasan u uklanjanju viška nečistoća. Primenjuj ga nežnim kružnim pokretima da maksimalno iskoristiš njegove prednosti bez prekomernog iritiranja kože.

Normalna koža: Ako je tvoja koža bez većih problema, slobodan si da eksperimentišeš sa različitim tipovima pilinga. I mehanički i hemijski piling je pogodan za normalnu kožu, pa probaj različite metode da vidiš koja najbolje odgovara tvojoj koži.

Kombinovana koža: Za kombinovanu kožu možda će biti potrebna kombinacija mehaničkog i hemijskog pilinga. Međutim, izbegavaj korišćenje obe metode u istom danu jer to može iritirati kožu. Nakon pilinga, ako osetiš da ti je koža suva, nanesi dobru hidratantnu kremu da joj vratiš vlažnost.

 

Šta ne smete da zaboravite kada radite piling?


Nikada ne treba preterivati s pilingom lica – preterana eksfolijacija može da naškodi tvojoj koži. Iako je piling značajan za održavanje čistih pora i glatke kože, preterivanje može uzrokovati više štete nego koristi. 

Agresivnim pilingovanjem možeš oštetiti površinski sloj kože, narušiti njenu zaštitnu barijeru i učiniti je podložnijom infekcijama i štetnim uticajima iz okoline.

Umerenost je suština – izbegavaj jak pritisak tokom pilinga. Preporučuje se upotreba blagih pilinga s finim granulama koji neće previše abrazirati kožu. 

Ako je tvoja koža suva ili osetljiva, ograniči se na piling jednom nedeljno. 

Za one sa normalnom ili kombinovanom kožom, piling možeš raditi dva puta nedeljno, dok osobe s masnom kožom mogu praktikovati piling do tri puta nedeljno. 

Pratiti kako tvoja koža reaguje na tretman i prilagoditi učestalost kako bi se izbegle iritacije i postigao najbolji mogući efekt.


Piling lica i tela?

Svakako je važno istaći da piling za lice i za telo ima različite efekte usled posebnosti kože na tim delovima tela. 

Koža na licu je osetljiva i nežna, te je neophodno koristiti pilinge koji sadrže blage sastojke i fina abrazivna sredstva.

Za lice se obično savetuje upotreba nežnijeg pilinga koji može delotvorno da uklanja mrtve ćelije bez potrebe za grubim trljanjem. Toplo preporučujemo prirodni piling za lice sa košticama masline od Sparkle Cosmetics, nakon čije upotrebe je poželjno osvežiti kožu prirodnom esencijom za revitalizaciju lica.

Nismo zanemarili ni negu usana – za njih smo odabrali piling za negu usana koji će ostaviti tvoje usne nežnim i glatkim.

Što se tiče tela, gde je koža obično otpornija i deblja, prikladan je piling sa krupnijim abrazivnim česticama. Takvi pilingi efikasno uklanjaju mrtve ćelije kože i pomažu u smanjenju suvoće i zadebljanja, naročito na područjima poput kolena i laktova.

Za telo preporučujemo upotrebu šećernog pilinga za negu tela ili prirodnog sapuna sa pilingom od kajsije. Nakon pilinga, idealno je kožu nahraniti i hidrirati laganijim proizvodima, poput prirodnog losiona za telo sa mirisom nerolija i kokosa.

Bez obzira da li se odlučiš za piling lica ili tela, ključno je da pristup bude oprezan i prilagođen ličnim potrebama i reakcijama tvoje kože, kako bi nega bila pravilna i efikasna.

 

Koliko često treba da koristim piling?

 

Idealno je odraditi piling jednom ili dva puta nedeljno, ali to zaista zavisi od reakcije i tipa tvoje kože. 

Možda će ti biti sasvim dovoljno da piling radiš samo jednom nedeljno. Ako, međutim, primeniš piling češće, pažljivo osluškuj kako tvoja koža reaguje: pojavljuje li se iritacija, crvenilo, ili bilo koje neuobičajene promene.

Vreme u godini takođe igra veliku ulogu u određivanju učestalosti pilinga – tokom toplijih meseci možeš ga raditi češće, dok zimi treba biti oprezan zbog prirodne suvoće kože koja može biti sklonija iritaciji.

Ako primetiš da si možda preterala sa pilingom, daj svojoj koži vremena da se odmori, koristeći proizvode namenjene osetljivoj koži i izbegavajći iritantne sastojke. Takođe, nemoj zaboraviti na zaštitu od sunca, jer nakon pilinga tvoja koža je osetljivija i njen zaštitni sloj može biti slabiji.

 

 

Ključ za uspešan piling je umerenost i prilagođavanje potrebama tvoje kože. 

Redovna i pažljiva eksfolijacija može transformisati tvoju kožu, otkrivajući njen sjaj i zdravlje koje se krije ispod površine. Nakon što pronađeš pravu ravnotežu koja odgovara tvom tipu kože i godišnjem dobu, piling može postati tvoj najpouzdaniji saveznik u rutini tvoje nege lica i tela. 

Nemoj zaboraviti da nakon svakog pilinga tvojoj koži pružiš pažnju kroz hidrataciju i zaštitu, kako bi se ona mogla obnoviti i ostati otporna. 

U svakom koraku budi nežna prema sebi i svojoj koži, i gledaj kako ona uzvraća sjajem koji zrači iznutra.

Prethodni tekst

Ostavite komentar

Imajte na umu, da kometari moraju biti odobreni pre nego što se objave