Besplatna poštarina za porudžbinu preko 10.000 rsd

Rok isporuke je 3 - 4 radna dana od trenutka porudžbine. Kod opcije "uplata na tekući račun" rok isporuke je od momenta proknjižene uplate. Petkom i vikendom se paketi ne šalju!

Your cart

Your cart is empty

Suva koža lica i tela

Suva koža lica i tela

Isušenost kože je jedan od glavnih problema koji pogađa ljude i povod je za preko 40% poseta dermatologu. Može se javiti bilo gde na telu, ali najčešće na šakama, stopalima, kolenima, laktovima i licu, jer su ta područja izloženija od drugih. Suva koža na licu može doprineti prevremenom starenju.

Šta su uzroci suve kože?

Postoji mnoštvo uzroka i faktora koji doprinose pojavi suve kože, od spoljnih uticaja preko neodgovarajuće nege do medicinskih problema kao što su psorijaza i atopijski dermatitis. Koža se ponaša kao barijera tela, ali to znači da je izložena i spoljnim i unutrašnjim uticajima.

  • Suva koža može biti nasledna ili urođena. Kod ovog tipa kože, poremećeni su proizvodnja sebuma i regulisanje vlažnosti. Ovo može dovesti do perutanja, svraba, crvenila, čak i upala koje se mogu pogoršati još više zbog spoljnih uticaja.
  • Atmosferske prilike i uticaj sredine mogu u velikoj meri da iritiraju kožu. Oni smanjuju vlažnost i napadaju njenu prirodnu zaštitnu barijeru. Posledice toga se najviše mogu primetiti tokom hladnijih godišnjih doba.
  • Čak i voda može da dovede do isušivanja kože ukoliko je pretopla. Upravo iz tog razloga ne bi trebalo da se kupate i tuširate vrelom vodom.
  • Suva koža je često posledica nepravilne nege. Veliki broj kozmetičkih proizvoda mogu više oštetiti kožu nego što joj zaista pomažu. Ove proizvode treba koristiti štedljivo. Odaberite prirodne proizvode, koji će negovati i nahraniti kožu.

 Suva koža – šta se događa ispod površine?

  • Prirodni hidratantni faktor kože odgovoran je za ravnotežu prirodnog nivoa vlažnosti kože. Kao mešavina različitih proizvoda metabolizma, znoj i sebum apsorbuju vlagu i štite kožu od isušivanja. Ako je prirodni hidratantni faktor previše nizak, koža se suši.
  • Lipidi kože imaju važnu ulogu u regulisanju ravnoteže vlažnosti kože. Ovi lipidi stvaraju prirodnu zaštitnu barijeru kako bi koža izgubila minimalnu količinu vlage. Ukoliko nema dovoljno lipida, koža brzo postaje zategnuta i crvena.

Postoji i tip suve kože koja ima i nizak faktor vlažnosti i nedovoljno lipida. Individualni stepen crvenila, iritacije ili perutanja na suvoj koži zavisi od strukture kože.

Suva koža – ishrana i vitamini

Ključni faktor u borbi protiv suvoće kože je ishrana, kao i pravilan unos mikronutrijenata poput vitamina i minerala. Za optimalan izgled i kvalitet kože, neophodan je unos namirnica koji obiluju vitaminima C i E. Nedostatak vitamina je, takođe, jedan od uzroka suve kože lica i tela. Svaki vitamin ima određenu ulogu u funkcionisanju organizma pa samim tim i u očuvanju kvaliteta i zdravlja kože.

  • Nedostatak vitamina A i E, koji su odlični hidranti i ovlaživači kože, činiće kožu suvom, a izazivaju i ljuštenje i perutanje kože.
  • Vitamin C u kombinaciji sa vitaminom E, štiti kožu od preteranog starenja i štetnog UV zračenja. Vitamin C je ključan za proizvodnju kolagena, koji je jedna od najznačajnijih belančevina u našem organizmu. On čini i 70% belančevina u našoj koži, a ključan je za razvoj vezivnih tkiva i izgled kože. Kolagen takođe, ublažava oštećenja na koži nastala UV zracima.
  • Kompleks vitamina B je izuzetno značajan za održavanje zdravlja kože lica i tela ali i vlasišta i noktiju. Vitamin B5 održava jačinu i elastičnost kože, a vitamin B6 kontroliše lučenja sebuma pa se koristi kod seboroične kože.

Osim ishranom, neki od kvalitetnih dejstava vitamina, mogu se apsorbovati i preko preparata obogaćenim ovim mikronutrijentima, pa se njihova upotreba posebno preporučuje za negu suve kože. Svi ovi vitamini mogu se naći u proizvodima Sparkle kozmetike, pa je preporuka koristiti baš ove preparate za negu kože.

Nega suve kože

  1. Nikada se ne umivajte vrućom vodom - vruća voda zaista ume da bude problem za suvu kožu lica ali i tela. Razlog tome je što ukloni sva prirodna ulja koja se nalaze na našoj koži. Ta prirodna ulja zapravo daju vlažnost koži i čine je glatkom i sjajnom.

 

  1. Higijena suve kože lica - podrazumeva svakodnevno pranje i čišćenje kojim se uklanjaju šminka, ali i nečistoće nastale od okolnih faktora. Suva koža i bubuljice neretko su povezani simptomi, upravo usled loših faktora okoline, poput aerozagađenja. Suva koža lica već ne sadrži potreban nivo masnoća, te se preporučuje čišćenje ekstremno blagim proizvodima, obogaćenim prirodnim sastojcima koji potpomažu zadržavanje vode u koži. Sparkle kremasti sapun - Shea puter je iz tog razloga sjajan jer sadrži ulja koja nesumnjivo predstavljaju najbolji izvor duboke hidratacije suve kože lica.

 

  1. Zaštitite kožu od Sunca i hladnoće - poznato da je Sunce jedan od glavnih uzroka zbog kojeg naša koža prevremeno stari. Duže izlaganje sunčevim zracima dovodi do pojave bora ali i hrapavosti kože usled isušivanja. U toku zime i hladnih dana, koristite hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom kao i balzam za usne (Sparkle stik za usne).

 

  1. Hidratacija suve kože - osim neprijatnosti koju uzrokuje suva koža, ona je pogodno tlo za probijanje alergena ili iritirajućih uzročnika. Takođe je pogodna za pojavu ili opstajanje određenih oboljenja (ekcem, psorijaza). Baš iz tog razloga treba obratiti posebnu pažnju na hidrataciju. Prvenstveno je potrebno piti dovoljno vode, a zatim treba birati proizvode za ličnu higijenu i negu koji nisu agresivni za kožu – to jest birati proizvode koji su bazirani na prirodnim sastojcima.

Za hidrataciju lica, Sparkle krema za lice - 72h hidratacija je idealna jer sadrži sastojke kao što su hladno ceđeno ulje jojobe koje je bogato vitaminima B i E, sadrži  hrom, cink, kao i veliku količinu joda. Jojobino ulje hidrira kožu, vraća joj nekadašnji sjaj i svežinu, hrani je bogatim i neophodnim vitaminima.

Za hidrataciju tela najbolje je koristiti Sparkle puter za telo koji će u potpunosti regenerisati i hidrirati kožu. Puter za telo sadrži prirodna ulja koja, osim brojnih vitamina i minerala koji se nalaze u njima i koja hrane kožu, predstavljaju odličan izbor kod nege suve kože.

Ako su vam ruke osetljive i grube, važno je da posle pranja redovno koristite preparat za negu i hidrataciju. Za suvu i osetljivu kožu ruku, preporučujemo Sparkle kremu za ruke – Urea. Dokazano je da trenutno ublažava simpotome suve kože i da intenzivno hidrira veoma suvu, grubu i zategnutu kožu ruku, čak i nakon pranja ruku. Ona jača prirodnu barijernu funkciju kože, čineći kožu hidriranom i do 48h.

  1. Suva koža oko očiju - može biti uobičajen problem kako tokom zimskih tako i tokom letnjih perioda. Koža oko očiju je mnogo tanja nego na drugim delovima tela i lica, pa je samim tim i sklonija borama jer prima mnogo manje vlažnosti. Negovanje ovog područja je jednako bitno kao i negovanje ostalih delova tela. Redovno koristite kreme za predeo oko očiju i obavezno birajete one prirodne.

Dodatna nega

Dodatna nega suve kože je neophodna, imajući u vidu njenu osetljivost. Ona će podstaći njenu regeneraciju i nadoknadiće masnoće i neophodnu hidrataciju koja joj nedostaje. U dodatnu negu spadaju najrazlačitije maske, serumi i ulja koja se koriste nakon čišćenja i osnovne dnevne nege.

Sparkle serum za revitalizaciju i blistavost kože lica Vitamin C + collagenk je idealan za dodatnu negu suve kože jer između ostalog sadrži i vitamin C . Vitamin C je antioksidant poznat po regenerativnim svojstvima i poboljšava izgled tena. Serum osvežava kožu lica, pruža joj prirodni sjaj i ujednačava njenu teksturu.

Razlika između suve i dehidrirane kože

Suva i dehidrirana koža imaju brojne zajedničke karakteristike i manifestacije, poput zategnutosti, hrapavosti, perutanja i ljuštenja kože, crvenila i pojačanu sklonost ka iritaciji. Zbog toga često dolazi do mešanja ova dva stanja kože.

Lako je zaključiti da dehidriranoj koži nedostaje voda. U pitanju je stanje kože koje može pogoditi bilo koji tip kože, čak i one koji imaju masnu kožu ili kožu sklonu aknama. Brojni faktori mogu uticati na stvaranje nedostatka u hidriranosti kože, a najčešći su promena godišnjih doba, niske temperature i loše vreme, stres, sunčevi zraci i nedostatak sna.

Uloga odgovarajuće kozmetike je vrlo važna, a u nezi dehidrirane kože treba birati proizvode koje sebi sadrže hijaluronsku kiselinu. Hijaluronska kiselina je veoma snažna komponenta koja služi kao prirodni rezervoar vode između ćelija kože, a zahvaljujući svojim sposobnostima kožu čini vlažnijom, mekšom i svilenkastom.

 

Jako je bitno proceniti dobro svoj tip kože kako bismo znali koje preparate treba da izaberemo. Treba voditi računa o tome da li je koža dehidrirana, bez lipida, bez kolagena i elastina, osetljiva, možda netolerantna i naravno obavezno voditi računa o kvalitetu života, ishrani, rešiti se cigareta, alkohola, zaštititi kožu od sunca i hladnoće. Naravno pored nege jako je bitno i čišćenje odgovarajućim prirodnim preparatima. 

Previous post
Next post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published